"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Sałata z pieczonymi burakami i kozim serem



sałatka z buraczkami

Lekka a jednak sycąca. Danie z połączenia buraków i koziego sera można podawać w różnych wariantach, np. jako carpaccio . Dziś przygotowałam sałatkę.



Składniki (4 porcje)
1 roladka koziego sera (200 gram)
4 buraki (upieczone w folii i obrane)
4 garście mieszanki sałat
4 łyżki orzechów włoskich
4 łyżeczki octu balsamicznego
Sól, pieprz do smaku


Buraki upiec w piekarniku (każdy owinięty folią aluminiową, około 1 godz. w 180 stopniach), po upieczeniu i wystudzeniu obrać i pokroić w małe kawałki. W misce połączyć sałatę, buraki i ocet balsamiczny. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i posiekać, roladkę z sera koziego pokroić w cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć sałatę z burakami, na wierzchu ułożyć plasterki sera i całość posypać prażonymi orzechami. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz