Lekka a jednak sycąca. Danie z połączenia
buraków i koziego sera można podawać w różnych wariantach, np. jako carpaccio .
Dziś przygotowałam sałatkę.
Składniki (4 porcje)
1 roladka koziego sera (200
gram)
4 buraki (upieczone w folii i
obrane)
4 garście mieszanki sałat
4 łyżki orzechów włoskich
4 łyżeczki octu balsamicznego
Sól, pieprz do smaku
Buraki upiec w piekarniku
(każdy owinięty folią aluminiową, około 1 godz. w 180 stopniach), po upieczeniu
i wystudzeniu obrać i pokroić w małe kawałki. W misce połączyć sałatę, buraki i
ocet balsamiczny. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Orzechy włoskie uprażyć
na suchej patelni i posiekać, roladkę z sera koziego pokroić w cienkie
plasterki. Na talerzu ułożyć sałatę z burakami, na wierzchu ułożyć plasterki
sera i całość posypać prażonymi orzechami. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz