"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Drożdżowe racuszki z prażonym jabłkiem



placuszki z jabłkiemKolejna odsłona śniadaniowych racuchów, choć te znakomicie mogą zastąpić także popołudniowy deser.  Dla łasuchów, polecam posmarować każdy łyżeczką nutelli, pasuje idealnie :)



Składniki (około 8 racuszków)

1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka świeżych drożdży
1,5 łyżki cukru
1/3 łyżeczki soli
1 szklanka letniego mleka
Olej do smażenia – ok. ¼ szklanki
Cukier puder do posypania

1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
½ łyżeczki masła
½ łyżeczki miodu
1 łyżka płatków migdałowych

Składniki na ciasto dokładnie wymieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i wsypać pokrojone jabłko. Dokładnie wymieszać.  Prażyć około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec dodać płatki migdałowe, poprażyć jeszcze 2-3 minuty i odstawić.

Rozgrzać dużą patelnię, wlać olej i jak już będzie gorący nakładać porcjami wyrośnięte ciasto. Smażyć  z obu stron na złoty kolor, po zdjęciu z patelni odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki podawać z uprażonym jabłkiem, opcjonalnie z łyżeczką nutelli. Smacznego

2 komentarze:

  1. U mnie się jada takie na obiad. Twoje racuszki wyglądają bardzo smakowicie (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Propozycja, że na obiad też mi się podoba :)

      Usuń