Kolejna odsłona śniadaniowych
racuchów, choć te znakomicie mogą zastąpić także popołudniowy deser. Dla łasuchów, polecam posmarować każdy
łyżeczką nutelli, pasuje idealnie :)
Składniki (około 8 racuszków)
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka świeżych drożdży
1,5 łyżki cukru
1/3 łyżeczki soli
1 szklanka letniego mleka
Olej do smażenia – ok. ¼ szklanki
Cukier puder do posypania
1 duże jabłko, obrane i
pokrojone w kostkę
½ łyżeczki masła
½ łyżeczki miodu
1 łyżka płatków migdałowych
Składniki na ciasto dokładnie
wymieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i wsypać pokrojone jabłko. Dokładnie
wymieszać. Prażyć około 10 minut,
mieszając co jakiś czas. Na koniec dodać płatki migdałowe, poprażyć jeszcze 2-3
minuty i odstawić.
Rozgrzać dużą patelnię, wlać
olej i jak już będzie gorący nakładać porcjami wyrośnięte ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor, po zdjęciu z
patelni odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki podawać z
uprażonym jabłkiem, opcjonalnie z łyżeczką nutelli. Smacznego
U mnie się jada takie na obiad. Twoje racuszki wyglądają bardzo smakowicie (:
OdpowiedzUsuńPropozycja, że na obiad też mi się podoba :)
Usuń