"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Kurczak w pesto



Kurczak ze szpinakiemSzybki w przygotowaniu i bardzo smaczny kurczak z dodatkiem pieczarek i szpinaku. Bohaterem tego dania jest niewątpliwie pesto, które całości nadaje niesamowity smak. Polecam gorąco. 



Składniki (dla 2 osób)
4 podudzia z kurczaka, wyluzowane z kości
250 g świeżego szpinaku
250 g pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki
2 duże łyżki zielonego Pesto
1 cebula poszatkowana
3 ząbki czosnku poszatkowane
1/2 łyżeczki ostrego curry
Sól, pieprz
Olej do smażenia

Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, curry i łyżką oleju i odstawić na 2 minut. Rozgrzać patelnię, wrzucić kurczaka, obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Zdjąć z patelni i wymieszać z pesto. Odstawić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek, po kilku minutach dorzucić pieczarki. Dusić aż sok z pieczarek trochę odparuje, dodać na patelnię szpinak oraz kurczaka wymieszanego z pesto. Smażyć około 3-4 minuty. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego.  

1 komentarz: