"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Polenta z grzybami



Polenta z grzybamiPolenta to świetna alternatywa dla ziemniaków do tradycyjnego obiadu. Jeśli dodamy do nie jakieś dodatki może  danie stanowić samodzielnie. Moja wersja to właśnie samodzielne danie.


Składniki (na co najmniej 6 porcji):
Opakowanie polenty
Opakowanie mrożonych grzybów
1 cebula
Sól, pieprz, świeży rozmaryn
Olej do smażenia
natka pietruszki do posypania

Grzyby rozmrozić, osączyć. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, dodać gałązkę rozmarynu oraz  poszatkowaną cebulkę. Jak cebula będzie szklista, dodać grzyby i całość dusić do miękkości około 10 minut. Wyjąć rozmaryn .  Polentę przygotować według przepisu na opakowaniu, do gorącej dodać uduszone grzyby i dokładnie wymieszać. Gorącą masę wylać na brytfanke, pozostawić do całkowitego stężenia. Gotową polentę kroić na kwadraty smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, posypać natką pietruszki i od razu podawać. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz