Polenta to świetna
alternatywa dla ziemniaków do tradycyjnego obiadu. Jeśli dodamy do nie jakieś
dodatki może danie stanowić
samodzielnie. Moja wersja to właśnie samodzielne danie.
Składniki (na co najmniej 6
porcji):
Opakowanie polenty
Opakowanie mrożonych grzybów
1 cebula
Sól, pieprz, świeży rozmaryn
Olej do smażenia
natka pietruszki do posypania
Grzyby rozmrozić, osączyć. Rozgrzać
na patelni 2 łyżki oleju, dodać gałązkę rozmarynu oraz poszatkowaną cebulkę. Jak cebula będzie
szklista, dodać grzyby i całość dusić do miękkości około 10 minut. Wyjąć
rozmaryn . Polentę przygotować według
przepisu na opakowaniu, do gorącej dodać uduszone grzyby i dokładnie wymieszać.
Gorącą masę wylać na brytfanke, pozostawić do całkowitego stężenia. Gotową
polentę kroić na kwadraty smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, posypać natką pietruszki i od razu
podawać. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz