"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Czas na małe co nieco – daktylowe trufle



Jestem uzależniona od czekolady, cóż… taka słabość. Czasami próbuję z tym walczyć ale póki co, daję się pokonać (nie powiem, że bez przyjemności :) ). Zastąpienie czekolady „czymś zdrowym” jednak co i rusz chodzi za mną. Tym razem, zainspirowana przepisem z bloga Anny Lewandowskiej (www.hpba.pl) i jej „Kulkami mocy” przygotowałam swoją wersję takich słodkości. Czy zastąpię nimi czekoladę na co dzień? Czas pokaże…


Składniki (na ok. 20 trufli)
200 g suszonych daktyli bez pestek
50 g płatków migdałowych
50 g wiórków kokosowych
3 łyżki jagód goji
3 łyżki pestek dyni
2 łyżki nasion chia
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
1 czubata łyżka kakao plus trochę do obtoczenia
inne składniki (np. orzechy, żurawina, pestki słonecznika) według smaku

Daktyle namoczyć przez około 20 minut, odsączyć z wody. Wszystkie składniki włożyć do naczynia i zbelować na gładką masę. Z masy uformować kuleczki, włożyć do lodówki na ok. 30 min. Gotowe, przed podaniem obtoczyć w kakao. Smacznego.


2 komentarze: