"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym



Prostota w kuchni to coś co kocham. Prostota nie zawsze oznacza danie, które można przygotować w 5 minut, zresztą nie o to chodzi. Chodzi o to żeby było smacznie, a z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi w sosie pieczarkowym musi być smacznie :)


Składniki dla 2 osób

Sos pieczarkowy:
300 g małych pieczarek
1 łyżeczka masła
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka tartego ostrego sera, np. parmezanu
1 łyżka szczypiorku
Sól, pieprz


Placki:
4 duże ziemniaki
1 jajko
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 mała cebula
Sól, pieprz, olej do smażenia

Sos
Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek oraz dodać pieczarki. Lekko posolić aby grzyby puściły sok. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut, następnie dodać ser i śmietanę. Zdjąć z ognia i wymieszać dokładnie  aż ser się roztopi. Doprawić pieprzem i solą jeśli jeszcze trzeba.

Placki
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na miazgę. Masę przełożyć na gazę i odcisnąć jak najwięcej soku. Do takiej odciśniętej masy ziemniaczanej wpić jajko, oraz dodać skrobię ziemniaczaną. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać olej, nakładać równe porcje ciasta i smażyć na złoty kolor z obu stron.  Placki podawać natychmiast z sosem pieczarkowym. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz