Prostota w kuchni to coś co
kocham. Prostota nie zawsze oznacza danie, które można przygotować w 5 minut,
zresztą nie o to chodzi. Chodzi o to żeby było smacznie, a z chrupiącymi plackami
ziemniaczanymi w sosie pieczarkowym musi być smacznie :)
Składniki dla 2 osób
Sos pieczarkowy:
300 g małych pieczarek
1 łyżeczka masła
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka tartego ostrego sera,
np. parmezanu
1 łyżka szczypiorku
Sól, pieprz
Placki:
4 duże ziemniaki
1 jajko
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 mała cebula
Sól, pieprz, olej do smażenia
Sos
Pieczarki umyć, pokroić w cienkie
plasterki. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę
i czosnek oraz dodać pieczarki. Lekko posolić aby grzyby puściły sok. Dusić pod
przykryciem ok. 10 minut, następnie dodać ser i śmietanę. Zdjąć z ognia i
wymieszać dokładnie aż ser się roztopi.
Doprawić pieprzem i solą jeśli jeszcze trzeba.
Placki
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na
tarce na miazgę. Masę przełożyć na gazę i odcisnąć jak najwięcej soku. Do takiej
odciśniętej masy ziemniaczanej wpić jajko, oraz dodać skrobię ziemniaczaną. Przyprawić
solą i świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Na dużej patelni
rozgrzać olej, nakładać równe porcje ciasta i smażyć na złoty kolor z obu
stron. Placki podawać natychmiast z
sosem pieczarkowym. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz