"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Pesto z rukoli i suszonych pomidorów



Są rzeczy, które zazwyczaj kupujemy gotowe, nie zawracając sobie głowy robieniem, np. masło, majonez, pesto. Uważam, że choć jeden raz każdy powinien przygotować je samodzielnie – jest tylko jedno niebezpieczeństwo – później już nie pomyślisz kupowaniu… Tak było z moim pesto … nie jest tradycyjne, drogie orzeszki pinii zastąpiłam tańszymi włoskimi ale i tak uważam, że jest pyszne.  


Składniki (na mały słoiczek):


100 g rukoli
garść listków świeżej bazylii
3 ząbki czosnku
5 kawałków suszonych pomidorów
20 g parmezanu w kawałku
30 g orzechów włoskich
100 ml oliwy z oliwek
Sól, pieprz do smaku.

Rukolę pozbawiamy twardych łodyżek, wszystkie składniki miksujemy na pastę i gotowe :). Stosujemy jako dodatek do makaronów, gnocci, kopytek lub jako pastę do grzanek. Smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz