Są rzeczy, które zazwyczaj
kupujemy gotowe, nie zawracając sobie głowy robieniem, np. masło, majonez, pesto.
Uważam, że choć jeden raz każdy powinien przygotować je samodzielnie – jest tylko
jedno niebezpieczeństwo – później już nie pomyślisz kupowaniu… Tak było z moim
pesto … nie jest tradycyjne, drogie orzeszki pinii zastąpiłam tańszymi włoskimi
ale i tak uważam, że jest pyszne.
Składniki (na mały słoiczek):
100 g rukoli
garść listków świeżej bazylii
3 ząbki czosnku
5 kawałków suszonych pomidorów
20 g parmezanu w kawałku
30 g orzechów włoskich
100 ml oliwy z oliwek
Sól, pieprz do smaku.
Rukolę pozbawiamy twardych
łodyżek, wszystkie składniki miksujemy na pastę i gotowe :). Stosujemy jako dodatek do makaronów, gnocci,
kopytek lub jako pastę do grzanek. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz