"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Bezglutenowe kopytka z kaszy jaglanej z pesto



dania bezglutenowePostanowiłam ograniczyć a może nawet wyeliminować gluten ze swojej diety. Nie chcę tego robić zbyt drastycznie, bo nie lubię się ograniczać „na siłę” , robię to sukcesywnie, wyszukując potrawy, które bez mąki pszenicznej smakują równie dobrze. No i właśnie znalazłam taki przepis w jednym z kolorowych magazynów. Kopytka, które uwielbiam, w wersji bezglutenowej. Sprawdziłam i polecam – są pyszne – zwłaszcza z samodzielnie przygotowanym pesto  :)


Składniki (2 porcje)
 300 g ugotowanych ziemniaków
250 g ugotowanej kaszy jaglanej
60 g mąki ryżowej
60 g skrobi ziemniaczanej
Sól, pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i jeszcze ciepłe, wraz z ciepłą kaszą przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę i z masy wyrobić ciasto. Zalecam wyrabiać dopóki masa jest ciepła, jest wtedy bardziej plastyczna, ciasto będzie mniej zwarte niż tradycyjne z dodatkiem mąki pszennej, dlatego ciepłe jest łatwiejsze w obróbce. Z ciasta odrywamy kawałki z których formujemy cienki wałek, który rolujemy i nożem odcinamy małe kluseczki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia. Po wyjęciu od razu delikatnie wymieszać z pesto i natychmiast podawać, posypane świeżo tartym parmezanem.   
 

2 komentarze:

  1. genialne kopytka! zjadłabym ze smakiem :)
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń