"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Ciasto czekoladowe z nutą cytrusową



ciasto bezglutenowe
Przygotowanie ciasta czekoladowego powinno być traktowane jak lek na zły nastrój. I nie chodzi o samą konsumpcję, choć ta też jest przyjemna :) ale bardziej chodzi o  proces tworzenia. Płynna czekolada ma dla mnie taki… ogromny spokój a zapach pieczonego czekoladowego ciasta to sama radość :). Przepis pochodzi z najnowszej książki Roberta Sowy „Krok po kroku z Robertem Sową”


Składniki:
6 jajek
250 g drobnego cukru trzcinowego
150 g czekolady min 70% kakao
150 g masła
100 g mąki migdałowej lub drobno zmielonych migdałów
1 limonka (skórka i sok)
4 łyżeczki ciemnego kakao
2 łyżeczki rumu

W mikserze ubijamy jajka z cukrem na gęstą puszystą masę. Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Ja wzięłam 100 g czekolady klasycznej oraz 50 g czekolady z kawałkami skórki pomarańczowej. Kakao przesiewamy i mieszany z mąką migdałową. Ubitą masę z jajek delikatnie łączymy z przestudzoną czekoladą, mąką migdałową z kakao, skórką i sokiem z limonki i rumem. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę czekoladową. Pieczemy z funkcją termo obiegu w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut. Smacznego J  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz