"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Kotlety z cukinii z kozim serem i suszonymi pomidorami



Mój sposób na bezmięsne danie obiadowe. Kozi ser świetnie nadaje charakteru tym kotletom. Jeśli jednak nie lubicie koziego, polecam zastąpić go fetą z mleka krowiego.


Składniki (12 kotletów)
2 cukinie
2 jajka
200 g koziego sera typu feta
2 ząbki czosnku
4-5 suszonych pomidorów
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
100 g mąki ryżowej

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Pomidory i czosnek drobno posiekać, ser rozgnieść. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, z masy uformować kotlety i układać w równych odstępach Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut. W trakcie pieczenia przełożyć, tak żeby kotleciki zarumieniły się z obu stron.   

1 komentarz: