"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Zupa krem z zielonych warzyw w grillowanym serem halloumi



krem z zielonych warzywTa zupa to prawdziwy eliksir młodości i witalności. Lubię wiedzieć, że jem zdrowo i do tego smacznie. Jedyny „grzeszek” w tym daniu do grillowany ser halloumi ;) ale cóż, na takie odstępstwa czasami można sobie pozwolić.


Składniki (8 porcji)
500 g brokułów
200 g młodego szpinaku
3 średniej wielkości cukinie
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1 kostka rosołowa – bulion 0,5 l  
Świeża bazylia – 4-5 gałązek
Sól, pieprz, rozmaryn 1/4 łyżeczki
3 plasterki sera halloumi na porcję.

W garnku rozgrzać masło, podsmażyć poszatkowany czosnek i cebulę. Zalać bulionem z kostki rosołowej. Brokuły podzielić na małe różyczki, wrzucić do garnka, cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach,  szpinak umyć odcisnąć z wody, wrzucić do garnka z brokułem. Przyprawić solą, pieprzem, rozmarynem i gotować na średnim ogniu około 30 minut. Pod koniec dodać świeże listki bazylii. Zupę zmiksować, przetrzeć przez sito i jeśli jest za gęsta rozrobić dodatkowym bulionem.  
Ser pokroić w grube plasterki, zgrillować lub podsmażyć na patelni na złoty kolor. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz