
Składniki (8 porcji)
500 g brokułów
200 g młodego szpinaku
3 średniej wielkości cukinie
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1 kostka rosołowa – bulion 0,5
l
Świeża bazylia – 4-5 gałązek
Sól, pieprz, rozmaryn 1/4 łyżeczki
3 plasterki sera halloumi na
porcję.
W garnku rozgrzać masło, podsmażyć
poszatkowany czosnek i cebulę. Zalać bulionem z kostki rosołowej. Brokuły
podzielić na małe różyczki, wrzucić do garnka, cukinie zetrzeć na tarce o dużych
oczkach, szpinak umyć odcisnąć z wody,
wrzucić do garnka z brokułem. Przyprawić solą, pieprzem, rozmarynem i gotować
na średnim ogniu około 30 minut. Pod koniec dodać świeże listki bazylii. Zupę
zmiksować, przetrzeć przez sito i jeśli jest za gęsta rozrobić dodatkowym bulionem.
Ser pokroić w grube
plasterki, zgrillować lub podsmażyć na patelni na złoty kolor. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz