"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Pasta a’la Norma (tradycyjne sycylijskie danie)



pasta ala norma Kolejne z propozycji na szybkie, tanie, włoskie i smaczne danie. Pasta a'la Norma to królowa Sycylii. Nigdzie nie smakuje jak tam, ale cóż... można przygotować je także u nas i wspominać z rozrzewnieniem kulinarne podróże.


Składniki (4 porcje)
500 g makaronu rigatoni (proste rurki)
2 małe bakłażany
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 pomidory
200 g passaty
50g pieczonej, solonej ricotty (lub parmezanu)
Oliwa z oliwek, świeża bazylia, sól, pieprz

Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, posolić i odstawić na godzinę aby puścił gorycz. Następnie wypłukać pod bieżącą wodą i dokładnie wysuszyć na papierowych ręcznikach. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek poszatkować.  
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić poszatkowaną cebulę i czosnek i wrzucić bakłażana. Dusić kilka minut i jak bakłażan będzie już prawie miękki, dorzucić pomidory i wlać passatę. Doprawić sos solą, pieprzem do smaku.  Makaron, odcedzić, zostawiając ½ szklanki wody z gotowania – przełożyć na patelnię, dokładnie wymieszać z sosem, jeśli jest za gęsty, rozcieńczyć wodą z gotowania makaronu. Przed podaniem posypać świeżą bazylią oraz tartym na tarce na grubych oczkach serem. Smacznego.

1 komentarz: