Kolejne z propozycji na
szybkie, tanie, włoskie i smaczne danie. Pasta a'la Norma to królowa Sycylii.
Nigdzie nie smakuje jak tam, ale cóż... można przygotować je także u nas i
wspominać z rozrzewnieniem kulinarne podróże.
Składniki (4 porcje)
500 g makaronu rigatoni
(proste rurki)
2 małe bakłażany
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 pomidory
200 g passaty
50g pieczonej, solonej
ricotty (lub parmezanu)
Oliwa z oliwek, świeża bazylia,
sól, pieprz
Bakłażany umyć, osuszyć,
pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, posolić i odstawić na godzinę aby puścił
gorycz. Następnie wypłukać pod bieżącą wodą i dokładnie wysuszyć na papierowych
ręcznikach. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidory sparzyć,
obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek poszatkować.
Na patelni rozgrzać oliwę,
zeszklić poszatkowaną cebulę i czosnek i wrzucić bakłażana. Dusić kilka minut i
jak bakłażan będzie już prawie miękki, dorzucić pomidory i wlać passatę.
Doprawić sos solą, pieprzem do smaku.
Makaron, odcedzić, zostawiając ½ szklanki wody z gotowania – przełożyć
na patelnię, dokładnie wymieszać z sosem, jeśli jest za gęsty, rozcieńczyć wodą
z gotowania makaronu. Przed podaniem posypać świeżą bazylią oraz tartym na
tarce na grubych oczkach serem. Smacznego.
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń