"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Kurczak z papryką

kurczak z papryką

Składniki (dla 2 osób)
4 podudzia kurczaka
½ łyżeczki sproszkowanej papryki słodkiej
½ łyżeczki sproszkowanej papryki wędzonej
½ łyżeczki sproszkowanej papryki ostrej
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżki oleju

Po ½ papryki świeżej: czerwonej, zielonej, żółtej
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek



Kurczaka umyć osuszyć. Ze sproszkowanych papryk, pieprzu, soli i oleju zrobić pastę. Każde udko wysmarować dokładnie w paprykowej paście. Gotowe udka szczelnie zamknąć w pojemniku i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego olejem, piec około 1 godz. 20 min. Na ostatnie 20 minut na kurczaku rozłożyć pokrojone na małe kawałki świeże warzywa wymieszane z oliwą. Smacznego


1 komentarz: