"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Makaron z kurczakiem i cukinią



Kiedy nie ma czasu na gotowanie, zawsze sięgam po makaron. Proste dania, które szybko się przygotowuje to idealna propozycja na lato i zabiegany czas. Uwielbiam eksperymentować z różnymi rodzajami makaronów i wynajdywać takie, których jeszcze nie przygotowywałam. Ten przywiozłam z zagłębia makaronowego, czyli Włoch :) 


Składniki: 
500 g makaronu Trofie (lub innej ulubionej formy)
2 cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 g filetu z kurczaka
1 pomidory krojone w puszce
50g pieczonej, solonej ricotty (lub parmezanu)
Oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeża bazylia, oregano

Kurczaka pokroić w paseczki, zamarynować na godzinę w oliwie z dodatkiem soli, pieprzu i oregano. Cukinię pokroić w półplasterki, cebulę i czosnek posiekać. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kawałki kurczaka. Zdjąć z patelni na talerzy i trzymać w cieple a na patelnię wrzucić czosnek i cebulę. Jak się zeszkli dodać cukinię i pomidory wraz z sokiem. Dusić kilka minut, dorzucić kurczaka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Wymieszać z gotowym makaronem, przed podaniem posypać bazylią oraz posypane tartym serem ricotta.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz