Składniki:
500 g makaronu Trofie (lub
innej ulubionej formy)
2 cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 g filetu z kurczaka
1 pomidory krojone w puszce
50g pieczonej, solonej
ricotty (lub parmezanu)
Oliwa z oliwek, sól, pieprz,
świeża bazylia, oregano
Kurczaka pokroić w paseczki,
zamarynować na godzinę w oliwie z dodatkiem soli, pieprzu i oregano. Cukinię
pokroić w półplasterki, cebulę i czosnek posiekać. Makaron ugotować zgodnie z
przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać oliwę i
obsmażyć kawałki kurczaka. Zdjąć z patelni na talerzy i trzymać w cieple a na
patelnię wrzucić czosnek i cebulę. Jak się zeszkli dodać cukinię i pomidory
wraz z sokiem. Dusić kilka minut, dorzucić kurczaka. Doprawić do smaku solą i
pieprzem. Wymieszać z gotowym makaronem,
przed podaniem posypać bazylią oraz posypane tartym serem ricotta.
Komentarze
Prześlij komentarz