"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Krem z selera i pora z krewetkami

krewetki przepisy




Składniki:
1 duży por
1 duży seler
1 korzeń pietruszki
1 cebula
3 ząbki czosnku
ok. 2 cm korzeń świeżego imbiru
1 łyżka oleju kokosowego
500 g krewetek koktajlowych
50 g sera pleśniowego gorgonzola
sól, pieprz, liść kafiru, suszona trawa cytrynowa, świeża bazylia

Cebulę i czosnek poszatkować. Pora, selera i pietruszkę pokroić w kosteczkę. Rozgrzać na dużej patelni połowę oleju, zeszklić cebulę i czosnek a następnie wrzucić na patelnię warzywa pokrojone w kostkę. Całość lekko posolić i dusić aż warzywa zmiękną ok. 5-7 minut. Warzywa przełożyć do garnka, zalać ok. litrem wrzątku i gotować ok. 10 minut z dodatkiem listka kafiru i około 1 łyżeczką trawy cytrynowej. W tym czasie umyte i osuszone krewetki usmażyć na złoty kolor na patelni na reszcie oleju. Zupę zestawić z gazu, wyjać listek kafiru i zblendować. Zblendowaną można jeszcze przez sito aby miała gładszą konsystencję i ponownie postawić na gaz. Dodać pokrojony w kostkę ser gorgonzola. Jak ser się całkowicie rozpuści doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać w krewetkami i listkami świeżej bazylii. Smacznego. 

1 komentarz: