"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Pasztet z gęsich wątróbek



Składniki:
około 1 kg wątróbki gęsiej
300 ml białego wytrawnego wina
200 ml wody
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
świeży tymianek 
2 łyżeczki oleju
5-6 zielonych oliwek


Wątróbkę umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać olej i wrzucić poszatkowaną cebule oraz czosnek. Jak cebula będzie już szklista, wrzucamy gałązki tymianku , dodajemy wątróbkę i zalewamy białym winem oraz wodą. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. 
Ilość płynów trochę się zredukuje. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy pokrojone w plasterki oliwki. Mieszamy dokładnie, następnie przelewamy masę do naczynia lub słoiczków i zostawiamy do ostygnięcia. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz