Składniki:
około 1 kg wątróbki gęsiej
300 ml białego wytrawnego wina
200 ml wody
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
świeży tymianek
2 łyżeczki oleju
5-6 zielonych oliwek
Wątróbkę umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać olej i wrzucić poszatkowaną cebule oraz czosnek. Jak cebula będzie już szklista, wrzucamy gałązki tymianku , dodajemy wątróbkę i zalewamy białym winem oraz wodą. Dusimy pod przykryciem około 30 minut.
Ilość płynów trochę się zredukuje. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy pokrojone w plasterki oliwki. Mieszamy dokładnie, następnie przelewamy masę do naczynia lub słoiczków i zostawiamy do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz