"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Śledzie w zalewie orientalnej

przepis na marynowane śledzie




2 płaty śledzia matijas
1 cebula czerwona
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 cytryna 
1 pomarańcza
4 mandarynki
2 cm korzenia świeżego imbiru
1 łyżka płynnego miodu
3 listki kafiru
5-6 goździków


Cebulę pokroić w cienkie piórka. Filety śledziowe w 2-3 cm kawałki. W garnuszku wymieszać oliwę z oliwek, miód, sok wyciśnięty z cytryny, pomarańczy i mandarynek. W naczyniu ułożyć pokrojone filety śledziowe naprzemian z piórkami cebuli. Zalać sosem, wrzucić liście kafiru oraz goździki.  Szczelnie zamknąć i zostać na noc w lodówce aby wszystkie smaki dokładnie się połączyły. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz