"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Ziemniaczane kotlety

dania bezmięsne


Składniki (6 sztuk)
500 g ziemniaków
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 jajko
3 łyżki tartej bułki
olej rzepakowy do smażenia
sól, świeżo mielony pieprz 


Ziemniaki ugotować, ostudzić, przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju. Natkę pietruszki posiekać. Do zmielonych ziemniaków dodać jajko, podsmażoną cebulkę z czosnkiem, tartą bułkę i przyprawy. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę. Uformować równej wielkości kotleciki. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć kotlety na złoty kolor. Usmażone przełożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

2 komentarze:

  1. Idealne, kiedy nie ma pomysłu na zalegajace ziemniaki!
    Uwielbiamy!
    :)

    OdpowiedzUsuń