"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Jaja zapiekane z kurkami

śniadanie



2 jajka
1 cebula
150 gram kurek
1 mały pomidor
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła klarowanego
sól, pieprz czarny
szczypiorek


Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane i zeszklić czosnek z cebulą. Kurki opłukać, oczyścić i pokroić w kawałki, dodać do cebuli i podsmażyć 2-3 minuty. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Sam miąższ pokroić w kostkę i dodać do kurek. Wszystko dusić jeszcze około 2 minuty. Do kokilek nałożyć farsz z kurek, na wierzch delikatnie wybić jajka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 minut. Białko powinno się ściąć a żółtko pozostać półpłynne. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz