"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Krem z dyni

zupa krem



Składniki:
500 g dyni
1 duże jabłko
1 l bulionu z warzyw
płatki migdałów
sól, świeżo mielony pieprz, mielony imbir


Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Dynię pokroić w grubą kostkę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posmarować olejem, dołożyć jabłko i piec 40-45 min aż dynia zrobi się bardzo miękka. Jabłko wyjąć po 20 minutach. Po upieczeniu dyni odciąć miąższ od skóry. Jabłko obrać i wykroić gniazdo nasienne. Dynię, jabłko i przyprawy połączyć z bulionem i zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać posypany prażonymi płatkami migdałów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz