Składniki:
Pancakes:
30 g mąki jaglanej
30 g mąki z amarantusa
40 g mąki pszennej
2 jajka
200g serka homogenizowanego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
30 g gorzkiej czekolady
Sos czekoladowy:
3 łyżki kakao
3 łyżki syropu daktylowego
50 ml mleka
Maliny:
garść mrożonych malin
1/2 łyżeczki masła
świeża mięta do dekoracji
Pancakes:
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej wymieszać serek z jajkami. Do masy serowej dodać przesiane mąki, dokładnie wymieszać do połączenia składników, na koniec dodać posiekaną czekoladę. Smażyć na złoty kolor na suchej patelni, ok 2 łyżek masy na jednego placuszka. Przed wlaniem kolejnej porcji ciasta usunąć resztki z poprzedniego placuszka za pomocą recznika papierowego.
W osobnym naczyniu połączyć ze sobą składniki na czekoladowy sos, podgrzewać na małym ogniu często mieszając aż polewa zgęstnieje.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić maliny, delikatnie mieszać aby maliny się rozpuściły ale nie rozpadły.
Świetny pomysł
OdpowiedzUsuńZ malinami bardzo dobre
OdpowiedzUsuń