Migdałowe ciasteczka z cytrynowym kremem



Składniki:
8 białek 
200 g mielonych migdałów
200 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

200 g mascarpone
100 g białej czekolady
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny

Blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Mielone migdały połączyć z połową cukru pudru i wymieszać w robocie z nożami tnącymi. Białka wlać do wysokiej miski, dodać szczyptę soli, ubijać mikserem na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania partiami dodawać pozostały cukier puder i na koniec sok z cytryny. Masa ma być bardzo sztywna i błyszcząca. Do ubitej masy białkowej w 3 częściach dodawać zmielone migdały z cukrem, delikatnie mieszając drewnianą szpatułką. Gotową masę przekładać na blaszkę za pomocą łyżki, tworząc mniej więcej równej wielkości krążki. Odstawić aby masy lekko podeschła na ok. 40-50 min. 
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni i piec partiami każdą blaszkę osobno z termoobiegiem 15 minut. Po wyjęciu ostudzić i delikatnie przełożyć na kratkę do wystudzenia. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mascarpone ubić mikserem aby rozbiło się bardziej puszyste, miksując dodać lekko ostudzoną czekoladę, na końcu dodać skórkę i sok z cytryny i od razu skończyć miksowanie żeby krem się nie zważył. 
Niewielką ilość kremu nakładać za pomocą łyżeczki na płaską stronę ciasteczka i sklejać z drugim. 

Komentarze

Prześlij komentarz