Burger z ciecierzycy


Składniki na 12 kotletów:

1 opakowanie suchej ciecierzycy 
3 duże pieczarki
1 garść świeżej kolendry
1 cebula
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy do smażenia
sól, pieprz

Ciecierzycę przesypać do garnka i zalać wodą, moczyć około 10 godzin (można namoczyć na noc). 
Odcedzoną ciecierzycę, obrane pieczarki, cebulę, czosnek i kolendrę wrzucić do malaksera i zmiksować wszystko na w miarę gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem. Masa będzie wilgotna i bez problemu można z niej uformować kotleciki . Olej mocno rozgrzać na patelni - oleju powinno być sporo, tak żeby sięgał co najmniej do 3/4 wysokości kotleta. Kotlety układać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor po 3-4 minuty z każdej strony. 
Podawać w bułce z ulubionymi dodatkami. Zamiast majonezu lub ketchupu można przygotować sos na bazie awokado z dodatkiem limonki, kolendry i czerwonej cebuli. Smacznego. 

Komentarze