Sałaty uwielbiam pod każdą postacią,
dają nieograniczone możliwości eksperymentowania z połączeniem
składników. Lubię jak sałata jest lekka ale jednocześnie na tyle
odżywcza aby spełniała rolę posiłku. Ta gościła na moim stole
jako kolacja.
Składniki (1 porcja)
1/2 opakowania rukoli
50g polędwicy bretońskiej lub innej
długo dojrzewającej
1 mała gruszka
4-5 czarnych oliwek
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
(świetnie pasuje gruszkowy)
1/2 łyżeczki miodu
½ cytryny (sok)
Sól, świeżo mielony pieprz
Wykonanie
Sałatę rozłożyć na talerzu, na
sałatę poukładać cieniutko pokrojoną gruszkę, skropić ją
sokiem z cytryny, na gruszkę pokroić oliwki ułożyć cieniutkie
plasterki polędwicy. Ocet balsamiczny zmieszać z oliwą i miodem,
doprawić do smaku sokiem z cytryny, sola i pieprzem, pokroić
sałatkę. Smacznego.
Bardzo lubię owocowe dodatki w sałatkach. Zapewne dorzuciłabym tu jeszcze jakieś prażone orzechy;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie