Pieczona papryka jest bardzo
aromatyczna. Lubię ją serwować na kolację jako samodzielne danie. Szczególnie w
letnie upalne dni. Ocet balsamiczny dodatkowo sprawia, że danie jest dosyć
orzeźwiające. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, smakuje równie
dobrze.
Składniki (dla 2 osób):
3 duże papryki: czerwona,
zielona, żółta
1 cebula czerwona
3 ząbki czosnku
100 gram sera białego typu
bałkańskiego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
pieprz, świeża bazylia
Papryki myjemy, kroimy na
połówki i pozbawiamy pestek. Układamy na blaszce, skórką do góry i wstawiamy do
piekarnika, opcja grill na ok. 10 minut, aż wierzchnia skórka będzie mocno
przypieczona (prawie czarna). Wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy szczelnie
folią, zostawiamy na kilka minut. Czosnek
obieramy kroimy każdy ząbek na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Patelnię
smarujemy oliwą, wkładamy czosnek i cebulę, dusimy kilka minut, aż cebula
będzie miękka. W tym czasie, wyjmujemy paprykę i ściągamy z niej skórkę, z
dobrze przypieczonej zejdzie bez problemu. Kroimy paprykę w grube paski i
dokładamy na patelnię, całość doprawiamy pieprzem i dokładamy kilka świeżych
listków bazylii. Skrapiamy lekko octem balsamicznym. Dusimy ok. 3 minut co
chwila mieszając. Przed podaniem posypujemy pokruszonym serem bałkańskim.
Papryk wcześniej nie solimy, gdyż ser jest dosyć słony. Smacznego.
Letnia sałatka, coś wspaniałego na upalne dni.Super.:-)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
OdpowiedzUsuńWspaniała, letnia sałata!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię:)
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń