Kremowy sos, na bazie
śmietanki i mascarpone jest doskonałym tłem dla kurek. Jedyną niedogodnością
podczas przygotowania tych grzybów, jest ich czyszczenie. Uprzedzam, że to
dosyć żmudne zajęcie. Najpierw, na sucho, oczyszczamy z igiełek, listków, mchu
i piachu. Następnie płuczemy co najmniej 2 razy, najlepiej pod bieżącą wodą, a
i tak może się zdarzyć, że w którejś kurce zostanie trochę piasku…. Ostatnia
szansa na jego usunięcie będzie przy krojeniu grzybów.
Mimo, że sos jest dosyć
ciężki, nie czuje się tego. W smaku danie jest bardzo aksamitne i delikatne.
Lubię zaskakiwać i dopieszczać moich bliskich. Mam wrażenie, że to danie im
smakowało.
Składniki (6 porcji)
800 gram piersi z kurczaka
800 gram świeżych kurek
2 cebule
4 ząbki czosnku
100 ml białego wina
wytrawnego
200 ml śmietanki 12 lub 18%
(słodkiej)
250 gram serka mascarpone
500 ml bulionu z kurczaka lub
warzywnego
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła lekko solonego
Sól, pieprz, pieprz
cytrynowy, świeżo tarta gałka muszkatołowa
3 łyżki sera typu parmezan
2 łyżki szczypiorku,
poszatkowanego
Kurczaka pokroić w dosyć małe
paseczki, posypać solą i pieprzem, odstawić na kilka minut. Grzyby dokładnie
oczyścić, przepłukać co najmniej 2 razy pod bieżącą wodą, większe pokroić w
paseczki, malutkie zostawić w całości. Cebule i czosnek poszatkować. Na burzej
patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć kurczaka. Usmażone kawałki, zdjąć z patelni
i na razie odstawić. Na patelnię dodać masło i jak się roztopi wrzucić cebulę i
czosnek, podsmażać ok 3 minut i dorzucić kurki. Przykryć patelnię pokrywką
(kurki szybciej puszczą sos). Po 10 minutach zdjąć pokrywkę i nadal dusić,
pozwalając odparować wytworzonym płynom. Kiedy prawie już cała woda wyparuje z
patelni, dołożyć wcześniej usmażonego kurczaka, zalać bulionem i winem. Dusić
kolejne 10 minut. Pod koniec dołożyć na patelnię mascarpone, mieszać aż do
rozpuszczenia całego serka. Całość wykończyć śmietanką oraz solą, pieprzem
cytrynowym i gałką muszkatołową. Podawać z makaronem, posypane świeżo tartym
serem i szczypiorkiem. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz