Ostatni dzwonek na
przygotowanie tzw. młodej kapusty. Smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny
bigos. Ma w sobie jakąś lekkość i aromat słońca. Trzeba wykorzystać te chwile.
Składniki:
1 średniej wielkości główka
młodej kapusty
2 cebule
1 pęczek koperku
200 gram dobrej jakości
wędliny (u mnie kiełbasa żywiecka)
1 mały koncentrat pomidorowy
1 cytryna – wyciśnięty sok
1 kostka rosołowa
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła
3 łyżki mąki
Sól, pieprz
Z kapusty zdjąć wierzchnie
liście, wyciąć środek – tzw. głąba, resztę posiekać. Do dużego garnka wlać
wodę, tak aby pokryła dno na wysokość ok. 0,5 cm i wstawić poszatkowaną kapustę
(początkowo będzie jej cały garnek, w trakcie gotowania w wyniku redukcji
zostanie mniej niż połowa). Dodać cebulę pokrojoną w piórka i pół pęczka
poszatkowanego koperku. W środek wrzucić kostkę rosołową, lekko posolić i
posypać pieprzem. Kiełbasę pokroić w kosteczkę i dodać do garnka. Dusić ok. 30
minut, pod pokrywką, ale zostawić otwór, tak żeby kapusta mogła odparowywać.
Jak już będzie na pół miękka, dodać koncentrat pomidorowy, łyżeczkę cukru i sok
wyciśnięty z cytryny. Dusić ok. 15 minut. Masło roztopić na patelni, dodać mąkę
i zasmażkę wlać do kapusty. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku według
upodobań jeszcze solą, pieprzem, ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny.
Wyłączyć ogień, dodać pozostały koperek i szczelnie przykryć pokrywką na ok. 10
minut, żeby kapusta doszła. Podawać z młodymi ziemniaczkami lub świeżą
bułeczką. Smacznego.
oj jak luuubie taka kapuste! ^^
OdpowiedzUsuńja tez:)
OdpowiedzUsuń