Szpinakowa tortilla


Śniadanie i jajka to dla wielu nierozłączny zestaw. Zamiast jajecznicy, czasem można „pokombinować”. Tortilla to zapiekanka mogąca być daniem zarówno na śniadanie, obiad lub kolację – jest uniwersalna. Wszystko zależy od tego co będzie składnikiem przewodnim. Moja była śniadaniowa – bezmięsna.

Składniki (2 porcje):
2 małe ziemniaki
1 garść świeżych liści szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
100 ml śmietanki słodkiej 12%
50 ml mleka
2 łyżki tartego sera np. parmezan
½ kulki mozzarelli
Świeży szczypiorek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Olej rozgrzać na patelni (najlepiej, żeby to była żeliwna lub stalowa patelnia, którą można wstawić do piekarnika i na końcu podawać w niej całe danie, bez konieczności wykładania na talerze. Ziemniaku obrać i pokroić w dosyć cienkie plasterki. Obsmażyć na złoty kolor i zdjąć z patelni. Na patelnię wrzucić poszatkowaną cebule, czosnek i szpinak, obsmażyć. W międzyczasie jajka roztrzepać z mlekiem i śmietanką, doprawić solą, pieprzem, gałką oraz dorzucić ser tarty. Jak cebula jest już miękka, dokładamy na patelnię ziemniaki i wlewamy masę jajeczną. Podsmażamy 2-3 minuty na średnim ogniu. Jak masa będzie już lekko ścięta, mozzarellę kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu dania. Całą patelnię wstawiamy do piekarnika, opcja grill na ok. 5 minut aby ściąć i przyrumienić wierzch. Gotowe.

Komentarze

  1. Tam gdzie szpinak jestem i ja :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dopiero niedawno zjadłam po raz pierwszy szpinak, od małego, jak każde dziecko, myślałam, że jest paskudny, ale myliłam się :) W takiej tortilli szpinak zjadłby chyba każdy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szpinak ma niestety złą sławę... ale zupełnie niezasłużenie. Nie dość, że jest bardzo dobry, to jeszcze zdrowy i niskokaloryczny :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz