Śniadanie i jajka to dla
wielu nierozłączny zestaw. Zamiast jajecznicy, czasem można „pokombinować”.
Tortilla to zapiekanka mogąca być daniem zarówno na śniadanie, obiad lub
kolację – jest uniwersalna. Wszystko zależy od tego co będzie składnikiem
przewodnim. Moja była śniadaniowa – bezmięsna.
Składniki (2 porcje):
2 małe ziemniaki
1 garść świeżych liści
szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
100 ml śmietanki słodkiej 12%
50 ml mleka
2 łyżki tartego sera np.
parmezan
½ kulki mozzarelli
Świeży szczypiorek, sól,
pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju
Piekarnik rozgrzać do 200
stopni. Olej rozgrzać na patelni (najlepiej, żeby to była żeliwna lub stalowa
patelnia, którą można wstawić do piekarnika i na końcu podawać w niej całe
danie, bez konieczności wykładania na talerze. Ziemniaku obrać i pokroić w
dosyć cienkie plasterki. Obsmażyć na złoty kolor i zdjąć z patelni. Na patelnię
wrzucić poszatkowaną cebule, czosnek i szpinak, obsmażyć. W międzyczasie jajka
roztrzepać z mlekiem i śmietanką, doprawić solą, pieprzem, gałką oraz dorzucić
ser tarty. Jak cebula jest już miękka, dokładamy na patelnię ziemniaki i
wlewamy masę jajeczną. Podsmażamy 2-3 minuty na średnim ogniu. Jak masa będzie
już lekko ścięta, mozzarellę kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu
dania. Całą patelnię wstawiamy do piekarnika, opcja grill na ok. 5 minut aby
ściąć i przyrumienić wierzch. Gotowe.
Tam gdzie szpinak jestem i ja :D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDopiero niedawno zjadłam po raz pierwszy szpinak, od małego, jak każde dziecko, myślałam, że jest paskudny, ale myliłam się :) W takiej tortilli szpinak zjadłby chyba każdy :)
OdpowiedzUsuńSzpinak ma niestety złą sławę... ale zupełnie niezasłużenie. Nie dość, że jest bardzo dobry, to jeszcze zdrowy i niskokaloryczny :)
OdpowiedzUsuń