Szpinak i gorgonzola bardzo
fajnie się uzupełniają smakowo, a dodatkowo owinięte mięsem z kurczaka,
stworzyły pełne danie obiadowe. Dla dbających o linię jako dodatek proponuję
tylko świeży szpinak pokropiony winegretem, dla reszty może być jeszcze ryż polany
serowym sosem:).
Składniki (3 porcje)
1 spora pierś z kurczaka
1 opakowanie świeżego
szpinaku
150 gram sera gorgonzola,
jeśli nie robimy sosu, wystarczy 100 gram
4 duże ząbki czosnku, bardzo
drobno poszatkowane
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, świeżo mielony pieprz, 2
łyżki sosu winegret
Opcjonalnie, jeśli robimy sos
serowy: 50 ml wytrawnego białego Martini
Pierś z kurczaka pokroić na
dosyć cienkie kotlety, delikatnie rozbić, posypać pieprzem i minimalną ilością
soli (ser jest dosyć słony, ja mięsa już właściwie nie soliłam wobec tego) i natrzeć czosnkiem z jednej strony. Na
czosnku ułożyć liście szpinaku i małe kawałki sera, zawinąć ściśle i spiąć
wykałaczką. Mi z 1 piersi kurczaka wyszło 7 roladek. Naczynie żaroodporne
posmarować oliwą i układać przygotowane roladki, od góry także posmarować
oliwą. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni ok. 30 minut, szczelnie
przykryte. Resztę szpinaku zmieszać z sosem winegret i posypać skórką otartą z
cytryny. Gotowe roladki porozkładać na talerze (dla urozmaicenia można jedną
pokroić w grube plastry) i polać wytworzonym podczas pieczenia sosem. Jeśli
danie podajemy z ryżem, można je polać sosem serowym. Kawałek gorgonzoli
rozpuszczamy na małej patelni, dolewamy sos z pieczenia oraz 50 ml białego
wytrawnego Martini. Trzymamy na ogniu ok. 10 minut aż alkohol odparuje a sos
trochę się zredukuje. Smacznego.
rozne wariacje na temat roladek z kurczaka to moja specjalnosc:-) uwielbiam
OdpowiedzUsuńdołączam się :)
OdpowiedzUsuńKocham drób i szpinak:)) Danie nie trudne w wykonaniu, ale jakie smaczne! ;)
OdpowiedzUsuń