Lubię takie proste a jednak zaskakujące połączenia. Mięso gotowane na
parze jest bardzo soczyste i co najważniejsze nie ma ani grama tłuszczu.
Dlatego, przepis nadaje się także do serii: dietetycznie. Pulpety są bardzo
dobre i nawet jedząc, czuje się ich lekkość.
Składniki na
2 porcje (ok. 10 pulpecików):
100 g piersi z kurczaka
100 g piersi z kurczaka
1 duże udko
bez skóry i kości
3 ząbki czosnku
1 białko
ok. 1,5 cm korzenia imbiru
3 ząbki czosnku
1 białko
ok. 1,5 cm korzenia imbiru
2 łyżeczki
poszatkowanej natki pietruszki
sok z połowy
limonki
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso pokroić w drobne kawałki i zmielić w maszynce lub w robocie kuchennym.
Wykonanie:
Mięso pokroić w drobne kawałki i zmielić w maszynce lub w robocie kuchennym.
Dodać sok z
limonki, poszatkowaną natkę, białko oraz drobno starty na tarce czosnek i
imbir. Imbir aby się dobrze ścierał warto na pół godziny wrzucić do
zamrażalnika J. Posolić i popieprzyć do smaku.
Wyrobioną masę odstawić na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu
uformować kuleczki, trochę większe od orzecha włoskiego i gotować na parze ok.
20 minut. Gotowe posypać delikatnie skórką otartą z limonki. Podawać z ryżem i
jarzynami lub jako dodatek do bukietu sałat.
Komentarze
Prześlij komentarz