Zaczął się sezon na dynie.
Cóż więc było robić, trzeba to wykorzystać. Jako, że lubię w pracy zjeść coś
lekkiego na obiad, dynia doskonale się do tego nadaje. W tym wydaniu, jest
ostra i bardzo wyrazista w smaku. Czas przygotowania krótki, za to wrażenia smakowe,
długie. Polecam szczególnie miłośnikom orientalnych przypraw.
Składniki (2 porcje)
1 kg dyni
2 pomidory
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka każdej z przypraw:
garam masala, kumin, suszona trawa cytrynowa, kolorowy pieprz ziarnisty
sól według uznania
2 łyżki oliwy
2-3 gałązki świeżej kolendry
50 g ugotowanego ryżu
jaśminowego
W garnku rozgrzać oliwę,
wrzucić poszatkowany czosnek, obsmażyć chwilkę. Jak zacznie ładnie pachnieć,
dorzucić pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę, po 3 minutach
dorzucić dynię pokrojoną w większą kostkę. Dolać 100 ml wody, dusić pod
przykryciem. W między czasie przygotować mieszankę przypraw: wszystkie suche
przyprawy zmielić w młynku lub dokładnie zmiażdżyć w moździerzu. Po około 10
minutach duszenia warzyw, dodać przyprawy i dokładnie całość wymieszać. Dusić
następne 10 minut, aż dynia zrobi się szklista i miękka. Na koniec dodać
poszatkowaną kolendrę. Przed podaniem wymieszać z ryżem. Smacznego.
Dynia jest super :) a ten przepis bardzo mi się spodobał i z pewnością go wypróbuję. Zafascynowało mnie bogactwo przypraw, jestem ciekawa smaku. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń