Ku mojej ogromnej radości, w
hali jednego z dużych sklepów w mojej okolicy otworzyli stoisko ze świeżymi
rybami i owocami morza! No i teraz się zacznie! Na początek, jako że sezon na
dynię w pełni, połączyłam ją z krewetkami i mini ośmiorniczkami w pysznym
kremie. Zupa lekka, dietetyczna i do tego jaka zdrowa. Zamiast węglowodanów w
postaci makaronu, ryżu czy ziemniaków występuje zdrowe białko z owoców morza. Znakomite połączenie.
Składniki (2 duże porcje)
1 dynia (przed zakupem ok.
1,8 kg, po obraniu sam miąższ ok. 800 g)
5 mini ośmiorniczek
8-10 dużych krewetek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
0,5 l bulionu warzywnego z
kostki
Sól, świeżo mielony pieprz,
papryka ostra
1 cytryna – wyciśnięty sok
2 łyżki oliwy
1 łyżka pestek z dyni
Ośmiorniczki umyć, krewetki
obrać z łupinek, oczyścić. Zagotować w małym garnku wodę z 1 łyżeczką soli i 1
łyżką soku z cytryny, wrzucić na wrzątek ośmiorniczki. Gotować ok. 20 minut, aż
woda dosyć mocno ściemnieje, wtedy odcedzić
i odstawić. W tym czasie obrać i wydrążyć dynię, pokroić w małą kostkę.
W drugim garnku rozgrzać oliwę. Cebulę czosnek i imbir poszatkować, wrzucić na
rozgrzaną oliwę. Podsmażyć aż zmięknie i zacznie wydzielać przyjemny aromat. Wrzucić
pokrojoną w kostkę dynię i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem ok 40 minut.
Po około 20 minutach dodać podgotowane ośmiorniczki. Jak dynia będzie już
bardzo miękka, wyjąć ośmiorniczki a zawartość garnka zblendować na krem.
Ponownie dołożyć ośmiorniczki oraz krewetki. Trzymać na małym ogniu jeszcze ok.
10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Pestki dyni
uprażyć na suchej patelni, posypać danie przed podaniem. Smacznego.
Wygląda bardzo ciekawie i smakowicie:)
OdpowiedzUsuń