Znowu dzisiaj miałam
spotkanie z siostrami. Kto czyta moje wpisy, ten wie co to znaczy… ciasto
czekoladowe :). Czekoladę połączyłam w tym przepisie z moim ulubionym składnikiem,
czyli serem. Sernik wyszedł bardzo fajny, kruchy ciasteczkowy spód, bardzo
kremowa masa czekoladowa i galaretka na wierzchu. Trzy smaki i każda o różnej
konsystencji. Jedno ciasto, trzy doznania smakowe, tak bym go podsumowała.
Składniki (okrągła foremka o
średnicy 21 cm)
500 g serka homogenizowanego
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
2 łyżeczki żelatyny
50 ml mleka
2 łyżki masła
250 g kruchych ciasteczek
1 galaretka truskawkowa
4 łyżki konfitury
truskawkowej
Masło roztopić, ciasteczka
rozkruszyć lub zmielić robotem. Do rozkruszonych ciastek dodać 1 łyżkę kakao
oraz roztopione masło, powstałą masą wyłożyć dno foremki i na czas dalszych
przygotowań, schować ją do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, żelatynę namoczyć w mleku. Jak lekko napęcznieje, podgrzewać na ogniu
aż do rozpuszczenia. Zmiksować mascarpone z cukrem pudrem oraz resztą kakao. Do
miksowanej masy dokładać stopniowo serek homogenizowany, rozpuszczone
czekolady, na koniec wlać mleko z żelatyną. Gotową masę wlać do foremki, na
wcześniej przygotowaną warstwę ciasteczek. Chłodzić w lodówce najlepiej całą
noc.
Galaretkę rozpuścić w 0,5 l
wrzątku, ostudzić. Konfiturę rozłożyć na masie serowej, zalać tężejącą
galaretką i całość wstawić do lodówki aż do całkowitego stężenia galaretki.
Smacznego.
Ciekawe połączenia serek z czekoladą:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki i te pieczone i te na zimno,a czekoladowy rewelacyjnie wygląda.Ja robię z jorurtów greckich Pilos,wychodzi świetny sernik na zimno.
OdpowiedzUsuńTeż mi się zdarza robić z tych jogurtów, rzeczywiście jest super.
UsuńMmm, sernik... Dawno nie jadłam takiego z galaretką :)
OdpowiedzUsuńMam wątpliwości czy dwie łyżeczki żelatyny wystarczą na 750g sera? coś tu nie pasuje. Może to należy dać 2 łyżki?
OdpowiedzUsuńJa dałam 2 łyżeczki, pamiętaj, że stężeją także 2 czekolady a mascarpone generalnie żelatyny nie potrzebuje - jego konsystencja po schłodzeniu jest idealnie kremowa. Więc żelatyną "umacniasz" serek homogenizowany i niewielką ilość mleka. Oczywiście, jeśli uważasz, że 2 łyżeczki to za mało, zawsze możesz dodać od siebie jeszcze 2 :) Smacznego!
UsuńDziękuję za przepis, wyszedł cudnie :). Małam wiśnie w słoiku w minimalnej zalewie wody-pycha, na tym soku zrobiłam galaretkę. Ślicznie wyglądaoło i było bardzo smaczne. Było torcikiem na urodzinach Córki, a do przepisu będę wracać. Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował :) Pozdrawiam!
UsuńWygląda pysznie, spróbuje zrobić :)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńna pewno przepyszny...kocham połączenie sera z czekoladą :). Najlepeij wygląda w fantazyjnych połączeniach wastwowych w Jokonde Cake, który robię na każdą okazję dla siebie i na zamówienie :).
Pozdrawiam.