Szybkie w przygotowaniu,
długo zachowuje wilgotność, idealne do popołudniowej herbaty. Prawdę
powiedziawszy, to że długo zachowuje wilgoć, nie dane mi było stwierdzić, bo po
podaniu na stół zniknęło całe. Ma w sobie jakąś lekkość więc bezkarnie sięga
się po kolejny kawałek. Ale cóż, czasem można sobie pozwolić, szczególnie po
długim spacerze, gdy wracamy do domu lekko zmęczeni i trochę zziębnięci..
Składniki (na małą, podłużną
foremkę)
2 jajka
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
100 ml oliwy
1 zapach cytrynowy
1 cytryna – otarta skórka + sok
1/2 szklanki cukru pudru
Jajka z cukrem ubijamy na
puszystą, gęstą masę. Dodajemy zapach cytrynowy, sok z cytryny (zostawiając
jedynie 2 łyżki soku na później) i olej (dodatek oliwy w cieście sprawia, że
jest ono wilgotne i aksamitne w smaku), ponownie ubijamy. Przesiewamy mąkę z
proszkiem do pieczenia, oraz dodajemy skórkę otartą z cytryny. Wszystko ubijamy
jeszcze kilka minut. Foremkę smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą. Ciasto
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut.
Po upieczeniu, do tzw.
suchego patyczka, wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W tym czasie przygotowujemy
lukier z cukru pudru i 2 łyżek soku z cytryny, ucierając te dwa składniki na
jednolitą masę. Smarujemy ciasto lukrem. Podawać z łyżką jogurtu greckiego,
posypanego cytrynową skórką. Smacznego.
Uwielbiam ciasta z nuta cytryny :) Takie musiało być smakowite.
OdpowiedzUsuńTakie lubię, puszyste i cytrunowe
OdpowiedzUsuńUwielbiam cytrusowe smaki, choć z zimą bardziej kojarzą mi się pomarańcze niż cytryny :) Twoje ciasto wygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńPysze ciasto! Właśnie upiekłam i zjadłam, aż 3 kawałki! Jedynie nie miałam olejku i zrobiłam z podwójnej porcji. Pychota!
OdpowiedzUsuńŚwietne, ja równiez zrobiłam z podwójnej porcji. Jestem amatorką gotowania i pieczenia a to ciasto upiekłam już dwa razy i dwa razy było rewelacyjne! Nie ma szans, aby to ciasto nie wyszło! Puszyste, delikantne i tak smakowicie wilgotne. Moi znajomi byli wniebowzięci, od razu posypały się prośby o przepis. Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że tak smakuje :)Dziękuję za taki miły komentarz :)
UsuńMoje pierwsze ciasto w życiu! Właśnie jest w piekarniku i ciekaw jestem czy wyjdzie! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacyjny, ciasto wyszło równiuteńkie i przepyszne. Ja tylko wprowadziłam małą modyfikację, dodałam chlust likieru limoncello :)
OdpowiedzUsuń