Lekki brokułowy krem


Nie wszyscy lubią zupy-kremy. Właściwie sama za nimi nie przepadam. Jak już robię taką zupę, to i tak zawsze kombinuję, co dodać, żeby można było gryźć J. Grzanek nie lubię, bo się za szybko rozmiękczają, zresztą wtedy przestaje być dietetycznie… Do brokułowego kremu jako „przegryzki” użyłam … brokułu oraz mięska i wyszło super.

Składniki (4 porcje)

1 duża różyczka brokułu
300 gram mięsa z piersi indyka
8 ząbków czosnku
50 g serka z niebieską pleśnią
Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, mielona gałka muszkatołowa

Brokuła umyć, podzielić na różyczki, mięso pokroić w kostkę, czosnek obrać. Włożyć wszystko do garnka i zalać wodą, tak, aby pokryć składniki. Gotować do miękkości brokuła i mięsa, w międzyczasie przyprawić wstępnie solą i pieprzem. Po ugotowaniu, wyjąć mięsko i kilka różyczek brokuła na talerzyk, a zupę zmiksować przy pomocy blendera. Serek pleśniowy pokroić w kosteczkę i dodać do zupy, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Nakładać na talerze, dodając po kawałku brokuła oraz kilka kosteczek mięska. Smacznego.

Komentarze

  1. O, z mięsem nigdy nie jadłam. Fajny, smaczny krem, dziękuję za przypomnienie o jego istnieniu ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz