Przeważnie śniadania jadam na
słodko, tym razem moją ulubioną ricottę przyrządziłam w plackach na sposób
wytrawny. Oczywiście jak to ricottą, sprawdziła się doskonale. Placuszki podane
w towarzystwie pomidorków koktajlowych, delikatnie skropionych oliwą, wyszły
znakomite.
Składniki (1 porcja = 5
placuszków)
1 jajko (osobno żółtko i
białko)
2 łyżki serka ricotta
2 łyżki startego sera żółtego
twardego (ja użyłam Bursztyn)
3 łyżki mąki żytniej
4 łyżki mleka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki
1 łyżka posiekanego koperku
sól ziołowa, pieprz do smaku
1 łyżka oliwy do smażenia
Żółtko, sery, mąkę, mleko,
sok z cytryny i zieleninę ucieramy na jednolitą masę. Białko ubijamy na sztywną
pianę, i delikatnie łączymy z masą serową. Rozgrzewamy oliwę na patelni,
nakładamy porcjami ciasto, smażymy po 3 minuty z każdej strony. Podajemy z
pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, skropionymi oliwą. Smacznego.
idealne śniadanie do konkursu jaki jest teraz u mnie na blogu: http://nietylkopasta.pl - Zapraszam :)
OdpowiedzUsuńpyszna odmiana dla śniadaniowej słodkości :-)
OdpowiedzUsuńO, znowu ricotta w placuszkach - widać, że ją uwielbiasz ;) Muszę zrobić takie placki. Ale to bardziej na kolację, śniadanie wolę słodkie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuń