Caponata, czyli dożo warzyw w jednym garnku. Smaczne,
lekkie i przypomina o lecie. Co prawda do kolejnego jeszcze daleko ale wciąż
możemy się cieszyć smakami tego co minęło.
Składniki na 4 porcje:
2 bakłażany pokrojone w dużą kostkę
4 łodyżki selera naciowego
3 małe czerwone cebule posiekane
1 papryka czerwona pokrojona w kosteczkę
4 duże pomidory bez skóry pokrojone w drobną kostkę
4 ząbki czosnku posiekane
3 łyżki zielonych oliwek bez pestek
3 łyżki kaparów
3 łyżki octu winnego ziołowego
1 łyżka cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
mała garść listków i drobno posiekanych łodyżek natki
pietruszki
sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz
W dużym rondlu o grubym dnie albo na dużej patelni
rozgrzać oliwę. Dodać seler, cebulę oraz paprykę. Smażyć na małym ogniu ok. 5
minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną. Dorzucić bakłażana i
podsmażać jeszcze ok 10 minut. Dodać czosnek i pomidory, wlać ocet i wsypać
cukier. Całość dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką zostawiając niewielką
szparę do odparowywania i dusić ok. 10 minut na bardzo małym ogniu. Zdjąć
pokrywkę wrzucić kapary i oliwki, doprawić do smaku pieprzem i solą. Zdjąć z
ognia, posypać pietruszką. Lekko przestudzić i podawać, np. z gorącą bagietką.
Smacznego.
Faktycznie bardzo letnie danie - warto sobie takie zaserwowac zima, by przypomniec sobie cieple dni!
OdpowiedzUsuń