Po przeczytaniu wpisu Ani
Popek o Egipcie, na jej blogu: http://www.blogstar.pl/home/, choć o jedzeniu
nie pisała, to wspomnienie klimatu tamtego regionu zawładnęło moją kulinarną
wyobraźnią, szybki przegląd lodówki, co mam, i wyszedł mi kurczak.
Kurczak jest chyba
najbardziej uniwersalnym mięsem na świecie. Można przygotowywać na wiele
sposobów i z łatwością wpisuje się w niemalże każdą narodową kuchnię. Smakuje w
kuchni włoskiej, jest świetny w kuchni latynoskiej i niezastąpiony w kuchni
chińskiej, tajskiej i indyjskiej. Dziś polecam w wersji light kurczaka, którego
można zakwalifikować do kuchni arabskiej z powodu, przypraw bardzo
charakterystycznych dla tego regionu.
Składniki (4 osoby)
6 kurzych udek, tzw. górna
część
1 większa lub 2 mniejsze
cebule
2 pomidory
1 papryczka chilli
3 cm korzenia imbiru
4 ząbki czosnku
250 g szpinaku
1 łyżka przyprawy garam
masala
po 1 łyżeczce: cynamon,
kurkuma
2 listki laurowe
4 łyżki oleju
100 g gęstego jogurtu
naturalnego (ja użyłam greckiego)
Z udek zdjąć skórę,
przyprawić solą i pieprzem i odstawić na kilka minut.
Olej rozgrzać na patelni,
wrzucić poszatkowaną cebulę oraz papryczkę chilli. Chwilkę podsmażyć i dodać
listki laurowe oraz cynamon. Pomidory, imbir i czosnek zmiksować na gładką
masę, dolać na patelnię do zeszklonej cebuli. Dodać garam masalę oraz kurkumę i
włożyć kurczaka. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu. Po ok. 15 minutach
wrzucić poszatkowany szpinak. I nadal dusić ok. 30 minut aż mięso będzie
miękkie. Jeśli pomidory były kwaśne, dodać do sosu ½ łyżeczki cukru. Doprawić
sos solą i pieprzem do smaku. Na sam koniec dodać jogurt. Z jogurtem już nie
gotować, żeby nie zaczął się ścinać, bo nasz sos straci „na urodzie”. Jako
dodatek proponuję ryż jaśminowy i żółtą fasolkę wymieszaną z odrobiną
roztopionego masła.
Mmm, na pewno by mi smakowało. Uwielbiam wszystko, co szpinakowe!
OdpowiedzUsuńTen kurczak może być również indyjski :)
OdpowiedzUsuńNa pewno smaczny.