Sałatka na ciepło, czemu nie?
Czerwona kapusta świetnie się do tego nadaje, a danie stanowi samo w sobie
pyszną i dietetyczną kolację.
Składniki (2 porcje)
1/2 małej główki kapusty
czerwonej
1 mała cebula czerwona
3 ząbki czosnku
1/3 opakowania serka feta
garść suszonych żurawin
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka natki pietruszki
Świeżo mielony pieprz.
Cebulę, czosnek posiekać,
kapustę pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić
cebulę i czosnek, zeszklić. Jak cebula będzie już szklista wrzucić kapustę i
podsmażać ok. 10 minut często mieszając. Dodać ocet i żurawinę, poddusić kilka
chwil, na koniec doprawić świeżo mielonym pieprzem. Na drugiej, suchej patelni
uprażyć pestki dyni. Kapustę przełożyć do salaterki, pokruszyć na nią ser,
posypać pestkami dyni i natką pietruszki. Podawać ciepłe, można z pieczywem
tostowym. Smacznego.
Przepis świetny. Nie umiem gotować, jednak gdy wszystko szło nie tak jak trzeba (kapustę na węgiel zjarana) i gdy udało się odzyskać to co dobre, to nadal dało się to zjeść ze smakiem. To się nazywa dopiero przepis, który po prostu wymiata.
OdpowiedzUsuńSer feta i przyprawy muszą tam być. Żórawinę zamieniłam na rodzynki, dynię na pestki słonecznika, ocet na cytrynę, która dodatkowo zaróżowiła mi kolor kapusty, efekt niesamowity. POLECAM
To wyszedl zupełnie nowy przepis :) ale równie pyszny :)
Usuń