Warzywa zapiekane, na ciepłą
i lekką kolację. Tu wykorzystałam brokuła i marchewkę, ale nie musicie się do
nich ograniczać. W podobny sposób można przygotować brukselkę, kalafiora,
paprykę, cukinię, bakłażana i inne jakie Wam tylko przyjdą do głowy.
Składniki (dla 2 osób):
1 główka brokuła
4-5 małych marchewek
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
10g świeżo tartego sera typu
parmezan
Sól, pieprz, świeże zioła,
np. szałwia
Różyczki brokuła i marchewkę
myjemy a następnie blanszujemy we wrzątku lub na parze ok. 5 minut. Naczynie
żaroodporne smarujemy połową oliwy. Ser i ząbek czosnku ścieramy na tarce o
małych oczkach, łączymy z bułką tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Brokuła
przekładamy do naczynia żaroodpornego, marchewkę kroimy w mniejsze kawałki.
Całość posypujemy mieszanką bułki i sera i skrapiamy reszta oliwy. Zapiekamy w
piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 30 minun, aż do zrumienienia bułki.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz