Kolejna odsłona ulubionego
dania mojego męża, gulaszu wieprzowego. Zabawne jest to, że ja go przyrządzam, ale nie jadam :) cały zawsze jest dla niego. Mimo to, staram się za
każdym razem coś pokombinować, żeby danie nie tylko wyglądało ale i smakowało
inaczej.
Składniki (5 porcji)
600 g łopatki wieprzowej
3 łyżki mąki
2 czerwone papryki
1 czerwona papryczka chilli
2 małe cebule
1 łyżka smalcu lub stopionej
słoniny
przyprawy: sól, pieprz,
papryka czerwona słodka, papryka czerwona ostra
1 listek laurowy
3-4 gałązki świeżego tymianku
Mięso myjemy, suszymy i
kroimy w drobne kawałki. Doprawiamy je solą, pieprzem oraz paprykami, tak aby
każdy kawałek był obtoczony w przyprawach. Odstawiamy na 0,5 godziny do
lodówki.
Po tym czasie, rozgrzewamy
smalec na patelni, mięso obsypujemy mąką, dokładnie mieszając i partiami
smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Ogień pod patelnią zostawiamy dosyć duży,
mięso obsmażamy szybko, cały czas mieszając. Chodzi o to aby jak najszybciej
ścięła się wierzchnia warstwa, środek powinien być niedosmażony. Usmażone
porcje mięska przekładamy do garnka a na patelnię wrzucamy pokrojoną w słupki
paprykę, w piórka cebulę i poszatkowaną chilli. Przesmażamy, zeskrobując
jednocześnie z patelni resztki po smażonym mięsie. Używamy oczywiście do tego
drewnianej szpatułki J. Jak warzywa zaczynają być szkliste, przekładamy je do mięsa. Na
patelnię wlewamy wodę, odrywamy wszystkie przysmażone grudki, i całość
przelewamy do garnka z mięsem. Dokładamy listek laurowy oraz listki oderwane z
gałązek tymianku. Dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut, doprawiamy do smaku
pieprzem i solą. Podajemy z ryżem. Smacznego.
pyszny
OdpowiedzUsuń